Kvalitet hela vägen
För Åvalla snickeri är det viktigt att våra produkter håller jämn hög kvalité. Det kan vi påverka genom att använda riktigt fet, tätvuxen kärnfuru. Att använda virke med stående årsringar ger en formstabil fog och ramverk.
Ytbehandlingen är minst lika viktig som val av virket. Vi målar för hand med traditionell linoljefärg. Penselvalet är viktigt för ett bra resultat och fin yta.  Kombination med yrkesvana och noggranhet ger högkvalitativa produkter.

Våran virkesleverantör
Vi använder oss av noggrant utvald kärnfuru till våra fönster och dörrar. Vi kan med stor trygghet hämta vårat material från vår virkesleverantör Ansgarius Svensson i Södra Vi mella Kisa och Vimmerby som är specialiserade på furu av fantastisk kvalité som främst kommer från Norge, Norrland och Värmland.

Varför använda Linoljefärg?
För att få lång livstid på våra dörrar och fönster målar vi med Wibo linoljefärg.
Linoljefärgen är ett av det äldsta och mest beprövade ytskikten för att måla trä - inne och ute.
Linoljefärgen är helt överlägsen jämfört med andra färger, om man ser till historisk dokumentation och faktiska referensobjekt. Linoljans starka sida är att den väter in i trät och stoppar kapilärkraft och förhindrar fuktskador i trät.
Självklart kräver massiva trädörrar och träfönster ett underhåll.
Intervallet varierar beroende på miljö och utsatthet.

Glasning & kittning
Glaset skär vi själva till för våra fönster & dörrar. Glasvalet variera naturligtvis efter kundernas önskemål och behov. Vanligt förekommande är:
3mm kulturglas, 4mm energiglas, gammalt handblåst glas och givetvis vanligt floatglas. Isolerrutor också, även om det inte är lika ofta.
Innan vi lägger i den tillskurna glasbiten så behandlas kittfalsen med egenblandad schellack för att kittet ska få bästa fästförmåga. Sedan limmas glaset med ett speciellt silikon och stiftas för att till sist kittas för hand med
ett traditionellt linoljekitt.

Beslag med känsla
Tidsenliga gångjärn, fönsterbeslag och dörrhandtag är detaljer som lyfter fram helheten och ger den rätta känslan i dörren eller fönstret. 
Vi har valt att använda oss av svensktillverkad kvalité.
Eskilstuna Kulturbeslag som ligger oss varmt om hjärtat.

 

Daniel Grip Daniel Grip

                                                                                           Åvalla snickeri  grundades av Elias Karlsson i slutet av 40-talet i det lilla samhället Kisa 5 mil söder om Linköping. Snickeriet satsade på inredningar av olika slag.

Sedan 2009 äger och driver Daniel Grip snickeriet med dörrar, fönstren & inredning i gammal stil som specialitet.

 • Claes Pettersson • 4 oktober 2016 18:18:05
  Hej.
  Jag har köpt en gammal fastighet som jag och min fru håller på att, i princip, helrenovera.
  Huset är ett timmerhus och är hundra år gammalt och vi vill återskapa vissa detaljer så nära ursprunget som möjligt.
  Bland annat har vi hittat stora delar av ett gammalt golv. Det är golvbrädor som de såg ut för hundra år sedan.
  Jag vill ha hjälp med att justera längsgående ytor och även kortsidornas tjocklek, då detta skiljer sig ganska markant. Detta med tanke på trossbotten så man slipper stora nivåskillnader, Jaag skulle även vilja ha hjälp med hyvling så jag kan behandla trät på gammalt sätt. Bland annat med linojlesåpa.
  Det gäller ca tio till tolv brädor.
  Tror Du att Du kan vara behjälplig?

  Med vänlig hälsning
  Claes